W dniach 3-4 października w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Biłgoraju odbywa się coroczna wystawa grzybów. To niepowtarzalna okazja do zapoznania się z gatunkami grzybów jadalnych, niejadalnych i trujących z miejscowych lasów. Podczas wystawy można również zasięgnąć porady grzyboznawcy i klasyfikatora grzybów.
Powiatowa Stacja Sanitarno - Epidemiologiczna w Biłgoraju w już po raz kolejny, w pełni sezonu grzybowego, zorganizowała wystawę tych darów lasu. Odbywa się ona w dniach 3-4 października.
W tego typu akcjach chodzi przede wszystkim o uświadomienie wszystkim miłośnikom grzybobrania, które gatunki można bezpiecznie jeść i jak rozpoznać te, których powinniśmy unikać. Wiele okazów jest bardzo podobnych i łatwo je pomylić, dla przykładu niezwykłym podobieństwem cechują się kurka i lisówka pomarańczowa. Warto posiąść taką wiedzę, gdyż zjedzenie trującego grzyba może okazać się tragiczne w skutkach.
czytaj dalej ⇓ REKLAMA
A jakie są ogólne zasady bezpiecznego grzybobrania?
- Zbieraj wyłącznie te grzyby, co do których nie masz żadnych wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów);
- Zbieraj grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, ponieważ młode owocniki, które nie mają jeszcze charakterystycznych cech gatunku, często są przyczyną tragicznych pomyłek;
- Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, gdyż w tej grupie nie ma gatunków śmiertelnie trujących, a ryzyko zatrucia jest znacznie mniejsze;
- Unikaj błędnych metod rozpoznawania trujących gatunków (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak - śmiertelnie trujące gatunki, jak Amanita phalloides czy Amanita verna, mają przyjemny, słodkawy smak);
- Zbieraj grzyby do przewiewnych koszyków, nigdy do reklamówek foliowych, gdyż powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie grzybów. Nie przechowuj świeżych grzybów ani potraw z nich zbyt długo;
- Unikaj zbierania grzybów w okolicach składowisk odpadów, przy zakładach produkcyjnych, w rowach czy na skrajach lasów wzdłuż ruchliwych dróg, ponieważ grzyby wchłaniają metale ciężkie i inne zanieczyszczenia z otoczenia;
- Nie niszcz i nie zbieraj grzybów niejadalnych i trujących, ponieważ wiele z nich jest pod ochroną i stanowi ważny element ekosystemu;
- W razie wątpliwości, czy zebrane grzyby są jadalne, skorzystaj z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.
Red.