Wersja mobilna     +   Dodaj wydarzenie    Dodaj aktualność    Dodaj galerię    Zgłoś temat    Dodaj ogłoszenie    Dodaj ofertę  
Przeczytaj:
Rozmiar tekstu:
AAA
KRAJ Artykuł sponsorowany
2018.08.16 21:21

Jaki ryż do sushi?

Pierwsze skojarzenie z Azją to dla większości kultowe sushi, które doceniają smakosze owoców morza, zwolennicy ryb, a także lubiący dania warzywne i egzotyczne rarytasy praktycznie z całego świata. Podstawą przyrządzenia tego specjału okazuje się odpowiedni rodzaj ryżu. Co jest w nim odmiennego od standardowych ziarenek chętnie wybieranych przez Polaków jako dodatek do zup, czy potraw mięsnych? Spójrz poniżej.
Jaki ryż do sushi?
Jaki ryż do sushi?

Shari, czyli ryż zakwaszony

Najważniejszym składnikiem pysznego sushi jest shari, czyli zakwaszony ryż, który stosowany jest w kuchni japońskiej na co dzień. Najpierw gotowany, później uzupełniany o ocet i jajka, jarzyny, grzyby, wodorosty, skorupiaki, czy ryby, cechuje się nieco innym posmakiem. Jego ziarenka mają jakieś pięć milimetrów, a ich kształt można uznać za lekko zaokrąglony. Posiadają sporą zawartość amylopektyny, dlatego nie stanowi większej trudności wykorzystanie tego gatunku akurat do robienia sushi, które wymaga swego rodzaju elastyczności oraz dobrego sklejania się ziarenek.

Na miarę europejską

Oczywiście wyżej scharakteryzowany produkt, jakim jest ryż shari ciężko dostać w Polsce, lecz nie oznacza to, że nie mamy sposobności przyrządzenia w naszych warunkach europejskich sushi z prawdziwego zdarzenia. Istnieje cała masa wysokiej klasy odmian azjatyckich ryżu, jakie posiadają sporo skrobi gwarantującej idealną do zwijania rolek strukturę. Po ugotowaniu kulki łatwo lepią się, a co za tym idzie nie musimy się obawiać o zniszczenie ich eleganckiej formy. Wysokiej klasy ryż do sushi, jaki stworzony został właśnie z myślą o przyrządzaniu z niego sushi prezentuje Harmonia Smaków - bogato zaopatrzony sklep internetowy z azjatyckimi artykułami żywnościowymi. Lepki, kleisty, a przy tym przepyszny w swym smaku i dodatkowo pełny wartościowych składników, idealnie nadaje się do regularnego zastosowania w kuchni.

Chytry dwa razy traci

Niestety, oszczędność na ryżu, który stanowi podstawę sushi, może sprawić, iż danie zupełnie nam nie wyjdzie. Decydując się zatem na przygotowanie omawianego specjału, trzeba zainwestować w solidny produkt, odznaczający się tak zwanymi mlecznymi ziarnami, a więc krótkimi a nie długimi. Z niego dużo prościej kształtuje się rolki. Co więcej, ryż musi być przyprawiony solidnej jakości octem, specjalnym dodatkiem do sushi. W warunkach domowych można przyrządzić perfekcyjne krążki, ale istotne jest w tym zakresie przestrzeganie kilku podstawowych zasad. Zaczynamy od doboru odpowiednich proporcji poszczególnych składników, a mianowicie - na jedną szklankę ryżu przypada jedna szklanka wody. Pamiętajmy, żeby ziarenka gotowanego ryżu najpierw skrupulatnie przepłukać w zimnej wodzie. Zalany wrzątkiem, ma odczekać w naczyniu około dziesięciu minut. Po tym czasie nakładamy na wierzch pokrywkę i znowu "parzymy" ryż kolejny kwadrans. Wtedy dodajemy zaprawę octową. W sklepie Harmonia Smaku można znaleźć szeroką gamę rozmaitych produktów z kategorii przydatnych akcesoriów do robienia sushi, w tym wyżej wspomniany ocet ryżowy. Na koniec wskazówka dotycząca samego lepienia kulek - zanim przystąpisz do ich formowania, ostudź ryż.

Red.
REKLAMA
Oceń:
0 głosów
Red. dodany
 
Odsłon: 8820
Dodaj zdjęcie

Waszym zdaniem (0)

Podaj login i hasło:
Login:
Hasło:
Skomentuj na forum:
Zarejestruj się
Jesteś już zarejestrowany na bilgorajska.pl? Zaloguj się
Imie lub nazwa:
Treść komentarza:
Przepisz niebieski tekst z obrazka wyżej:
Brak wpisów, Twój komentarz może byc pierwszy.
Zgodnie z ustawą o świadczeniu usług droga elektroniczna art 14 i 15 (Podmiot, który świadczy usługi określone w art. 12-14, nie jest obowiązany do sprawdzania przekazywanych, przechowywanych lub udostępnianych przez niego danych) wydawca portalu bilgorajska.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.
Przy komentarzu niezarejestrowanego użytkownika będzie widoczny jego ZAKODOWANY adres IP. Zaloguj/Zarejestruj się.
reklama
REKLAMA
REKLAMA

Najpopularniejsze

REKLAMA
REKLAMA
17 września 2024 Biłgoraj
Biłgoraj w rocznicę sowieckiej agresji na Polskę
Dziś, 17 września 2024 roku, mija 85 lat od tragicznych wydarzeń, które na zawsze zmieniły oblicze Polski i narodu polskiego. W dniu, w którym Związek Sowiecki dokonał barbarzyńskiej agresji na naszą Ojczyznę, władze samorządowe i mieszkańcy Biłgoraja wspominają ofiary rosyjskich zbrodni, pamiętając o ich poświęceniu oraz niesłabnącej woli walki o wolność i suwerenność Polski.
dzisiaj, 13:30 Biłgoraj
Tłumy na pikniku na biłgorajskim rynku [NOWE ZDJĘCIA]
dzisiaj, 17:31 Brodziaki
To się wydarzyło w Brodziakach
w sobotę, godzina 15:02 Biłgoraj
Jubileusz biłgorajskiego liceum
W sobotę 28 września społeczność Katolickiego Liceum Ogólnokształcącego im. Papieża Jana Pawła II w Biłgoraju uroczyście obchodziła jubileusz 25-lecia istnienia szkoły. Był to wyjątkowy dzień pełen refleksji, wspomnień i spotkań, który zgromadził społeczność szkolną, absolwentów oraz przyjaciół placówki.
w środę, godzina 09:38 Brodziaki
Największy piknik historyczny w regionie już w tę niedzielę
dzisiaj, 09:18 Powiat
Sześć miejscowości bez prądu, w tym Biszcza i Obsza
 
telRedakcja telefon

533 188 100

alarmSkrzynka alarmowa

alert@bilgorajska.pl

emailRedakcja e-mail

redakcja@bilgorajska.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone bilgorajska.pl Projekt graficzny CePixel wykonanie eball hosting home.pl